Μενού Κλείσιμο

ΘΡΟΥΜΠΙ

Το παραδοσιακό, φυσικό συντηρητικό τροφίμων

Επιστημονική ονομασία
Satureja thymbra, Satureja montana

Οικογένεια
Χειλανθή (Lamiaceae)

Κοινές ονομασίες
Θρούμπη, Θρούμπα, Αθρύμπα, Σατουρέγια, Θύμβρα, Τραγορίγανος, Γεροντόχορτο

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Για την παρασκευή αιθέριου ελαίου από θρούμπι προτιμούμε τη μέθοδο της απόσταξης με ατμό, η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είναι το δεύτερο (μετά τη ρίγανη) φυτό των χειλανθών σε ποσοστό παραλαβής αιθέριου ελαίου, με 3,9%.

Το αιθέριο έλαιο από το θρούμπι έχει μελετηθεί για την βακτηριοκτόνο δράση του απέναντι στα βακτήρια που σχηματίζονται σε διάφορα είδη ανοξείδωτου χάλυβα, γεγονός που αποδεικνύει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως και στην απολύμανση των μικροβιακά μολυσμένων βιομηχανικών επιφανειών.

Μύθος & Ιστορία

Το θρούμπι είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο θρούμπι ως θύμβρη, αλλά αναφέρει και τα ονόματα ὀρσίνη, προβάτιος, ὀσμῖτις, ὀρίγανον ἄγριον, ἀγήρατον και το περιγράφει ως φυτό που φύεται σε βραχώδη εδάφη. Χρησιμοποιούνταν ως ισχυρό αφροδισιακό βότανο και το έβαζαν σε κρασί.

Το χρησιμοποιούσαν μαζί με θυμάρι για να αρωματίζουν τα φαγητά και ιδιαίτερα το κυνήγι.
Με τις ίδιες ιδιότητες έφτασε η χρήση του ως και τον Μεσαίωνα, μάλιστα ήταν απαγορευμένη στα μοναστήρια (ακόμα και ως καλλωπιστικό) γιατί είχε χαρακτηριστεί ως αφροδισιακό φυτό, εξ ου και το λατινικό του όνομα satureja, που μεταφράζεται «το φυτό των Σατύρων».

Χρήσεις & Ιδιότητες

Το θρούμπι αποτελεί εκλεκτό άρτυμα, που αρωματίζει και νοστιμίζει κρέατα και πουλερικά. Χρησιμοποιείται επίσης σε μαρινάδες για κρέας και ψάρια, σε σούπες και σάλτσες. Τα νωπά φύλλα του έχουν κάπως πικρή γεύση, άρωμα που μοιάζει με του δυόσμου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αρωματίσουν σαλάτες.

Όπως και άλλα αρωματικά φυτά της ελληνικής φύσης, το θρούμπι χρησιμοποιείται από τις παραδοσιακές τεχνικές ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων. Το αιθέριο έλαιο είναι περιζήτητο από την ποτοποιία.

Χρησιμοποιείται επίσης ως χωνευτικό για το στομάχι. Θεωρείται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για κάθε είδους λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας και του αναπνευστικού.

Γνωρίσματα

Το θρούμπι ανήκει στα φρύγανα, καθώς είναι μικρού ύψους, με κοντό κορμό και σχεδόν θαμνώδη τρόπο ανάπτυξης. Είναι πιο γλυκό από τα άλλα χειλανθή ευρείας χρήσης (θυμάρι, ρίγανη) και έχει πιο μικρά φύλλα και άνθη, συνήθως ρόδινα. Ανθίζει νωρίς, κατά τον Μάρτιο.

Βιότοπος

Τα είδη του θρουμπιού (satureja) δεν είναι πάρα πολλά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα χειλανθή που βρίσκονται σε πληθυσμιακή αφθονία. Το θρούμπι φύεται περισσότερο στη Ν. Ελλάδα ενώ στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι σπάνιο. Στην Κρήτη και τη Σάμο το ενδημικό είδος της satureja (Satureja Spinose) αντιμετωπίζεται ως είδος θυμαριού. Από την εξάπλωσή του στη χώρα μας καταλαβαίνουμε ότι προτιμά τα ήπια κλίματα, τα γόνιμα εδάφη με μέτρια ξηρασία.