Μενού Κλείσιμο

ΜΑΡΑΘΟΣ

Το σύμβολο της νεότητας

Επιστημονική ονομασία
Foeniculum vulgare

Οικογένεια
Σκιαδοφόρη (Umbelliferae)

Κοινές ονομασίες
Μάραθο, Αγριομάραθος, Φινόκιο

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Μπορούμε να σπείρουμε τον μάραθο νωρίς την άνοιξη ή να προμηθευτούμε λίγο αργότερα από φυτώρια τα σπορόφυτά του. Για να αναπτυχθεί καλά πρέπει να φροντίσουμε το χώμα να είναι αφράτο ώστε να τρυπώσει βαθιά η μακριά, πασσαλώδης ρίζα του. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε λίπανση και άρδευση, μερικά ποτίσματα μέσα στο κατακαλόκαιρο όμως ευνοούν πολύ τη συγκομιδή σε φύλλα και σπόρους.

Το φινόκιο αποτελεί ένα είδος μάραθου και καλλιεργείται κυρίως για το βολβό του ο οποίος είναι χρήσιμος στη σύγχρονη μαγειρική.

Μύθος & Ιστορία

Η πεδιάδα του Μαραθώνα, όπου Αθηναίοι και Πλαταιείς συγκρούστηκαν νικηφόρα με τους Πέρσες, έλαβε το όνομά της από το μάραθο που αφθονούσε τότε στην περιοχή και που εντοπίζεται ακόμα και σήμερα.

Οι βλαστοί του μάραθου ήταν τα συστατικά του θύρσου, έμβλημα του Διονύσου και των ακολούθων του, των Μαινάδων και των Σατύρων. Είχε σχήμα ραβδιού και στην αρχαία ελληνική γραμματεία τον συναντάμε αρχικά στην τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη.

Εκτός από τα Διονυσιακά Μυστήρια, ο μάραθος έχει πολλές συμβολικές χρήσεις ανά τους αιώνες. Στην ελληνιστική εποχή συνδυάζεται με τους Κένταυρους και τον Πάνα, ως σύμβολο της εφήμερης απόλαυσης. Στα ρωμαϊκά χρόνια συνδυάζεται με την εδραίωση της Ρώμης στο Λάτιο, ενώ γενικά μέχρι τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, ο μάραθος είναι σύμβολο της νεότητας.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Στην ελληνική μαγειρική τα τρυφερά, δαντελένια φύλλα μπαίνουν σε μαραθόπιτες, συνδυάζονται με κουκιά και άλλα όσπρια, νοστιμίζουν τσακιστές ελιές. Ο μαραθόσπορος, πάλι, προσφέρει γλυκές πινελιές σε ψωμιά και παξιμάδια, σούπες και βραστά λαχανικά, τουρσιά, τυριά και μαρμελάδες, ενώ η ποτοποιία εκμεταλλεύεται τον αρωματικό του πλούτο προσθέτοντάς τον στο ούζο.

Μέχρι σήμερα η ελληνική λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί τον μαραθόσπορο ως ορεκτικό, χωνευτικό και γαλακτογόνο βότανο, ενώ για τη σύγχρονη φυτοθεραπεία αποτελεί επιπροσθέτως ασφαλές μέσο ενάντια στη δυσπεψία, τον βήχα και τη βρογχίτιδα.

Γνωρίσματα

Ο μάραθος είναι διετής, ιθαγενής και αρκετά αρωματική πόα που συνήθως δεν ξεπερνά σε ύψος το ενάμιση μέτρο. Οι πολυάριθμοι βλαστοί του μάραθου διακλαδώνονται έντονα, τα φύλλα του είναι πολυσχιδή, ενώ τα μικρά, κίτρινα άνθη του, τα οποία εμφανίζονται νωρίς το καλοκαίρι διατάσσονται σε χαρακτηριστικές ταξιανθίες σχήματος ομπρέλας.

Βιότοπος

Ο μάραθος είναι αυτοφυής και θα τον βρούμε σε χαμηλά και μέτρια υψόμετρα. Είναι αρκετά κοινός σε χέρσους και καλλιεργημένους αγρούς, βρίσκεται πάντοτε σε φωτεινές θέσεις. Μπορούμε να τον δούμε και σε πετρώδεις πλαγιές και βαθιά εδάφη, αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά.