ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Ένας Αυστραλός για τον βήχα
Επιστημονική ονομασία
Eucalyptus globulus
Οικογένεια
Μυρτίδες (Myrtaceae)
Κοινές ονομασίες
Ευκάλυπτος ο σφαιρικός
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ
Η θέση φύτευσης των ευκαλύπτων στο αστικό περιβάλλον και η φροντίδα τους θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, καθώς το δυνατό ριζικό τους σύστημα μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε πεζοδρόμια ή αυλές.
Ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια θα πρέπει να δοθεί και στο ισορροπημένο κλάδεμα του δέντρου. Οι ευκάλυπτοι κλαδεύονται συχνά, καθώς ψηλώνουν γρήγορα κι έχουν εύθραυστα κλαδιά που μπορεί να σπάσουν με τον άνεμο και να προκαλέσουν ζημιές. Όμως θα πρέπει να αποφεύγεται το πολύ αυστηρό κλάδεμα. Το καλύτερο κλάδεμα γίνεται μεταξύ των 4 με 6 μέτρων ώστε να σχηματίζεται το γρηγορότερο μια συμμετρική, ανοικτή κόμη.
Μύθος & Ιστορία
Οι Αβορίγινες της Αυστραλίας μασούσαν τις ρίζες του για να ανακουφίζουν τη δίψα τους και εκμεταλλεύονταν τις ιατρικές ιδιότητες των ελαίων από τα φύλλα του. Επίσης χρησιμοποιούσαν τον φλοιό του ευκαλύπτου
στη ζωγραφική, ως καμβά.
Τον 18ο αιώνα η καλλιέργειά του διαδόθηκε στην Ευρώπη και έκτοτε σε όλο τον πλανήτη. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στον Βοτανικό Κήπο Αθηνών το 1864 και ήρθε στην Ελλάδα ως δέντρο που έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει τα κουνούπια. Οι «Σιδηρόδρομοι Πελοποννήσου» δημιούργησαν ευκαλυπτοφυτεία κι απάλλαξαν από την ελονοσία τα λουτρά Κυλλήνης.
Χρήσεις & Ιδιότητες
Τα μέρη του δέντρου που χρησιμοποιούνται
για θεραπευτικούς λόγους είναι τα μακρόστενα φύλλα του. Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου παράγεται με απόσταξη των φύλλων του και περιέχει ευκαλυπτόλη, ένα συστατικό που χαρίζει στο φυτό το ευχάριστο άρωμά του αλλά και τις εντομοαπωθητικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Το χρησιμοποιούμε σαν ρόφημα αλλά και για εισπνοές για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και του βήχα. Το ευκαλυπτέλαιο έχει ισχυρή αντισηπτική, αποχρεμπτική και επουλωτική δράση.
Επίσης χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό δέντρο και καλλιεργείται για το ξύλο του που χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την παράγωγη χαρτοπολτού και την παρασκευή βιοκαυσίμων. Ορισμένα είδη του είναι κατάλληλα και για αναδασώσεις καθώς και για την αποστράγγιση των βάλτων.
Γνωρίσματα
Ο ευκάλυπτος που συναντούμε στην Ελλάδα είναι μεγάλο δέντρο με ξερό φλοιό, σταχτίλευκο, που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο. Τα φύλλα του είναι ανοιχτόχρωμα, μακριά, δερματώδη και περιέχουν τανίνη. Ανθοφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το μήνα Σεπτέμβριο και τα άνθη όταν ανοίγουν ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας ένα μικρό δοχείο.
Βιότοπος
Ο ευκάλυπτος είναι ένα μακρόβιο και αειθαλές δέντρο ταχείας ανάπτυξης με καταγωγή από τη μακρινή Αυστραλία. Συγκαταλέγεται στα ψηλότερα ανθοφόρα φυτά. Προσαρμοστικός στα περισσότερα είδη εδαφών, καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, προτιμά τις ηλιόλουστές θέσεις και το υγρό κλίμα και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται όμως προστασία από τον παγετό.