Μενού Κλείσιμο

ΔΑΦΝΗ

Η πηγή του ευεργετικού δαφνέλαιου

Επιστημονική ονομασία
Laurus Nobilis

Οικογένεια
Δαφνοειδή (Lauraceae)

Κοινές ονομασίες
Δάφνη του Απόλλωνος, Βάγια, Βαγιά, Δαφνολιά

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Η δάφνη είναι ιδιαιτέρως επιδεκτική στα ανοιξιάτικα κλαδέματα και διαμορφώνεται σχετικά εύκολα στο προτιμώμενο σχήμα. Δεν διαθέτει πολλούς εχθρούς, προσβάλλεται όμως συχνά από κοκκιοειδή ή αλλιώς την ψώρα των φυτών. Για την αντιμετώπισή της να προτιμάτε τα βιολογικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Μόνο έτσι θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη κουζίνα άφοβα τα δαφνόφυλλα που θα συλλέξετε στις αρχές του φθινοπώρου.

Μύθος & Ιστορία

Στην αρχαία μυθολογία, Δάφνη ονομαζόταν μια Νύμφη που ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας. Για να την γλιτώσει από τον θεό, η μητέρα της Γαία, τη μεταμόρφωσε στο ομώνυμο δεντράκι. Αφιερωμένη από τότε σ’ εκείνον απέκτησε μεγάλη σημασία ως έπαθλο νίκης και σύμβολο σοφίας. Μ’ ένα στεφάνι της επιβραβεύονταν οι νικητές στα Πύθια και τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η χρησμοδότρια ιέρεια στο Μαντείο των Δελφών μασούσε δαφνόφυλλα πριν εισπνεύσει τον προφητικό καπνό.

Εκτός των άλλων, η δάφνη κατά την αρχαιότητα θεωρείται ένα ισχυρό φυλακτήριο φυτό που προστατεύει από επιδημίες, ξορκίζει τους δαίμονες και αποδιώχνει τη βασκανία. Αυτή η διαδεδομένη αντίληψη πέρασε στους Ρωμαίους και επανήλθε στον ελλαδικό χώρο με την εδραίωση του Χριστιανισμού, καθώς η Κυριακή των Βαΐων κι η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, συνδέθηκε με τα φύλλα δάφνης, παρόλο που στο αυθεντικό ευαγγελικό χωρίο τα βάγια είναι φοινικόκλαδα.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Τα συσκευασμένα ξερά σύκα και οι σταφίδες προστατεύονται από τις προσβολές των εντόμων με την προσθήκη ξερών δαφνόφυλλων, ενώ το αιθέριο έλαιο που παραλαμβάνεται με την απόσταξή τους χρησιμοποιείται για τις σπασμολυτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Το δαφνέλαιο, πάλι, που προκύπτει με την έκθλιψη ή το βράσιμο των καρπών της βρίσκει εφαρμογές στη βιομηχανία καλλυντικών, την αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία.

Η πιο διάσημη, βέβαια, χρήση των φύλλων δάφνης είναι στη μαγειρική. Χρήση δαφνόφυλλων συναντάμε σε διάσημες συνταγές σε όλον τον κόσμο. Στις ελληνικές φακές, στο αγγλικό ψητό κατσαρόλας, στα ινδικά κάρυ ως και στη τζαμαϊκανή κουζίνα (κοτόπουλο jerk).

Γνωρίσματα

Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος, ο οποίος όταν ευνοείται από τις κατάλληλες συνθήκες γίνεται δέντρο. Είναι στην ίδια οικογένεια φυτών με την καμφορά και την κανέλα. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή και στην περιφέρεια ελαφρώς κυματιστά, η ανοιξιάτικη πλούσια ανθοφορία της είναι κιτρινωπή, ενώ οι μαύροι καρποί της μοιάζουν με μικρές ελιές.

Βιότοπος

Η δάφνη είναι ιθαγενής στη χώρα μας. Τη συναντάμε συνήθως σε χαμηλό υψόμετρο και σε τόπους με αρκετή υγρασία, σε ρεματιές και φαράγγια και σε ποικίλα υποστρωμάτων. Όσον αφορά το κλίμα, η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, το ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με συνέπεια να είναι ένα από τα αγαπημένα φυτά της αστικής κηποτεχνίας.