Μενού Κλείσιμο

ΚΥΚΛΑΜΙΝΟ

Η τροφή των μελισσών φθινόπωρο και χειμώνα

Επιστημονική ονομασία
Cyclamen graecum

Οικογένεια
Ηρανθοειδή (Primulaceae)

Κοινές ονομασίες
Λαγουδάκι, Κοπελούλες

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μπορούμε να φυτέψουμε κυκλάμινα, τους βολβούς (κόνδυλους) κυκλάμινου ή έτοιμα φυτά. Δεν αγαπούν την άμεση έκθεση στον ήλιο, οπότε τα φυτεύουμε κάτω από δέντρα ή σε σημεία προστατευμένα από την έντονη ηλιοφάνεια και τους ανέμους. Είναι αρκετά ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και πολύ ευαίσθητα στις υψηλές. Χρειάζονται τακτικό πότισμα κατά την περίοδο του φθινοπώρου και αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες τους.

Μύθος & Ιστορία

Το κυκλάμινο είναι το κατεξοχήν λουλούδι που σηματοδοτεί τον ερχομό του φθινοπώρου και συμβολίζει τη γονιμότητα και την ηρεμία.

Το όνομα κυκλάμινο προέρχεται από τη λατινική λέξη cyclamen, ρίζα της οποίας αποτελεί η ελληνική λέξη κύκλος, από τους τέλειους κύκλους που κάνουν οι καρποφόροι βλαστοί και η στεφάνη του. Οι αρχαίοι τα ονόμαζαν χελώνια επειδή το σχήμα του βολβού της ρίζας τους παραπέμπει σε χελώνα.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κυκλάμινος», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά των παθογενειών του ρινικού συστήματος και της βλεννογόνου.

Το χρησιμοποιούσαν ως καθαρτικό όπως επίσης ενάντια στα σκουλήκια των εντέρων. Επίσης ήταν γνωστό εμμηναγωγό και ως αντίδοτο για το δηλητήριο των φιδιών. Η τοξικότητα του φυτού όμως είναι πολύ μεγάλη.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Το κυκλάμινο έχει μελισσοτροφική αξία καθώς οι μέλισσες παίρνουν γύρη πορτοκαλί χρώματος από τα άνθη του το φθινόπωρο· σε μια εποχή με μειωμένες ανθοφορίες.

Το κυκλάμινο είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά, ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και των Χριστουγέννων. Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται τόσο στο ιδιαίτερο σχήμα των λουλουδιών του όσο και στο ότι η ανθοφορία του έχει μεγάλη διάρκεια και παραμένει ανθισμένο στην καρδιά του χειμώνα.

Γνωρίσματα

Το κυκλάμινο είναι ένα μικρού ύψους, ποώδες πολυετές γεώφυτο, το οποίο σχηματίζει υπόγειους κονδύλους σαν την πατάτα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βρίσκεται σε λήθαργο. Τα φύλλα του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και είναι κυρίως καρδιόσχημα. Με τις πρώτες βροχές, τα άνθη του κάνουν την εμφάνισή τους με μακριούς μίσχους. Με χρώματα στις αποχρώσεις του ροζ δημιουργούν ένα εντυπωσιακό χαλί στο έδαφος.

Βιότοπος

Το κυκλάμινο αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως εξαπλωμένα αυτοφυή είδη στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Το άγριο κυκλάμινο- το Γραικό- είναι το πιο κοινό είδος κυκλάμινου στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται σε ασβεστολιθικά πετρώματα, σε σχισμές βράχων ή κάτω από μεγάλα δέντρα υπό συνθήκες σκιάς, καθώς αγαπά την υγρασία και τη δροσιά. Η υψομετρική ποικιλία που το βρίσκουμε φτάνει ως τα 1300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.