Μενού Κλείσιμο

ΜΟΥΡΙΑ

Ένα υπέροχο φυλλοβόλο για την
υγεία και την ευεξία μας

Επιστημονική ονομασία
Morus spp. L., Μορέα η λευκή (Morus alba) ή κοινή, Μορέα η μέλαινα (Morus nigra)

Οικογένεια
Μορεοειδή (Moraceae)

Κοινές ονομασίες
Μορέα, Μουρνιά, Σκαμνιά, Συκαμινιά, Βαβατσινιά

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Μεγάλη σημασία για την φροντίδα του δέντρου έχει το κλάδεμά του, που γίνεται τον χειμώνα, όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο, συνήθως τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Αφαιρούμε τα ξερά, ασθενή κλαδιά κι αδύναμους βλαστούς κι όσο πιο αυστηρά κλαδέψουμε τη μουριά, τόσο περισσότερο φύλλωμα θα έχουμε, αλλά και μικρότερη παραγωγή μούρων.

Όσον αφορά τη σηροτροφία, απαιτούνται περίπου 500 κιλά φύλλα μουριάς για να εκτραφούν πλήρως οι περίπου 20.000 μεταξοσκώληκες που χρειάζονται ώστε να έχουμε ένα κουτί μεταξόσπορου. Το κουτί, δηλαδή περίπου 20-30 ξερά κουκούλια, αντιστοιχεί σε 3 με 4 κιλά μεταξιού ή σε περίπου 75 χιλιόμετρα μεταξωτού νήματος.

Μύθος & Ιστορία

Η Μορέα ήταν μια από τις νύμφες Αμαδρυάδες, τις οκτώ κόρες του Οξύλου και της Αμαδρυάδος. Οι Αμαδρυάδες ήταν οντότητες που ζούσαν σε δέντρα ή ήταν οι ίδιες τα δέντρα. Ένας ρομαντικός μύθος του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου θέλει κάτω από μια λευκή μουριά να θυσιάστηκαν για τον έρωτά τους ο Πύραμος και η Θίσβη και έκτοτε τα μούρα της έγιναν σκούρα, βαμμένα από το αίμα των ερωτευμένων.

Η μουριά πρωταγωνιστεί και σε ένα μύθο του Αισώπου, όπου ένας ληστής που σκοτώνει έναν διαβάτη, όταν ρωτήθηκε από κάποιους περαστικούς γιατί τα χέρια του ήταν κόκκινα, αποκρίθηκε ότι μάζευε μούρα. Στο επιμύθιο τον απαγχόνισαν σε μια παρακείμενη μουριά.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Εκτός της καλλωπιστικής της αξίας στην κηποτεχνία και της πλούσιας σκιάς που μας προσφέρει, η μουριά παράγει νόστιμους και πολύ θρεπτικούς καρπούς, με σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες σε φλεγμονές, στοματίτιδες, φαρυγγίτιδες και επιπλέον ως αιμοστατικό. Τα μούρα, επίσης, θεωρούνται τροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες. Συνάμα, η μουριά καλλιεργείται για το καλής ποιότητας ξύλο της, καθώς και για τα φύλλα της, με τα οποία τρέφονται οι μεταξοσκώληκες.

Γνωρίσματα

Η μουριά είναι φυλλοβόλο δέντρο, αρκετά ανθεκτικό και μέτριας ανάπτυξης το οποίο μπορεί και να ξεπεράσει τα 20 μέτρα σε ύψος. Διαθέτει πράσινα, πλατιά, οδοντωτά φύλλα σε σχήμα καρδιάς κι ο καρπός της είναι το μούρο, το οποίο ανάλογα με το είδος του φυτού είναι άσπρο, μαύρο ή κόκκινο.

Βιότοπος

Η μουριά είναι ένα δέντρο αρκετά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση των πόλεων. Προτιμάει θέσεις με έκθεση στον ήλιο, ήπιο και δροσερό περιβάλλον και γόνιμο έδαφος, με καλή στράγγιση. Η μαύρη μουριά (Morus nigra) κατάγεται από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, ενώ η άσπρη μουριά (Morus alba) κατάγεται από την Ασία και ήρθε στη χώρα μας από την Κίνα, την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μαζί με τα αυγά μεταξοσκώληκα.