Μενού Κλείσιμο

ΑΚΑΝΘΑ

Η όμορφη λύση σε κάθε είδους καλλωπισμό εξωτερικού χώρου

Επιστημονική ονομασία
Acanthus spinosus

Οικογένεια
Ακανθίδες (Acanthaceae)

Κοινές ονομασίες
Άκανθα, Απούρανη, Απούρανος, Απρινιά, Μουτρούνα

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Για να κρατήσετε ζωντανή και καταπράσινη την άκανθα όλο το χρόνο, αρκεί μόνο να την ποτίζετε τακτικά τους θερινούς μήνες και να αφαιρείτε προσεκτικά τα μαραμένα της φύλλα.

Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες, ενώ οι μόνοι εχθροί που γνωρίζει είναι τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες που τρώνε λαίμαργα τα τρυφερά της φύλλα. Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με διάφορους οικολογικούς τρόπους, όπως το να διασκορπίσετε γύρω της στάχτη από το τζάκι ή ασβεστόσκονη.

Μύθος & Ιστορία

Η άκανθα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτικά εμβλήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, καθώς ο ξακουστός γλύπτης Καλλίμαχος σμίλεψε τη χάρη των φύλλων της πάνω στο μάρμαρο, δημιουργώντας έτσι ένα διακοσμητικό κιονόκρανο. Από τη χρήση του προέκυψε ο λεγόμενος «κορινθιακός ρυθμός» που αγαπήθηκε πολύ στη Ρωμαϊκή εποχή, ενώ γνώρισε ξανά μεγάλη άνθηση πολύ αργότερα χάρη στην εκτεταμένη χρήση του από την αναγεννησιακή και νεοκλασική αρχιτεκτονική.

Τα φύλλα της άκανθας αποτυπώθηκαν και στα ακροκέραμα που κάποτε στόλιζαν τις στέγες της παλιάς Αθήνας και σήμερα αποτελούν περιζήτητα διακοσμητικά αντικείμενα.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Λόγω της μεγάλης καλλωπιστικής της αξίας καθώς και των ελάχιστων καλλιεργητικών απαιτήσεών της, η άκανθα αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα φυτά για να δώσουμε μεσογειακό χρώμα σε κάθε είδους κήπο, μικρό ή μεγάλο, φωτεινό ή σκιερό.

Φυτεμένο γραμμικά σε μονοπάτια ή μεμονωμένα μπροστά από κτίσματα έλκει το βλέμμα και χαρίζει μια ευπρόσδεκτη, χλωριδική πινελιά με αδιαμφισβήτητη «αρχιτεκτονική» βαρύτητα.

Το αφέψημα των φύλλων της άκανθας είναι γνωστό για τη βελτίωση της πέψης αλλά και ως αποτοξινωτικό του ήπατος. Στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία θεωρείται ότι διεγείρει την έκκριση χολής.

Γνωρίσματα

Η άκανθα είναι μια πολυετής πόα, με μεγάλα, έλλοβα, σκουροπράσινα και ακανθώδη φύλλα, τα οποία διατάσσονται σε ρόδακα. Από το κέντρο του ρόδακα, κάθε άνοιξη, υψώνεται κατακόρυφα το ανθικό στέλεχος από το οποίο ξεπροβάλλουν τα πολυάριθμα και όμορφα, πορφυρόλευκα άνθη του. Το ανθικό στέλεχος φτάνει σε ύψος ενός μέτρου. Μετά, το φυτό μαραίνεται, εκτός αν ριζώσει σε εδάφη που κατακρατούν υγρασία και επανεμφανίζεται με τα πρωτοβρόχια.

Βιότοπος

Η άκανθα είναι ένα φυτό που συναντάμε αρκετά συχνά σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, σε χαμηλά και μέτρια υψόμετρα, συνήθως σε πετρώδεις θαμνότοπους και ακαλλιέργητους αγρούς.