Μενού Κλείσιμο

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

Το εγκεκριμένο, παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης

Επιστημονική ονομασία
Salvia triloba, Salvia Officinallis, Salvia pomifera

Οικογένεια
Χειλανθή (Lamiaceae)

Κοινές ονομασίες
Φασκιά, Αλίσφακος, Αλιφασκιά

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ

Το φασκόμηλο πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με παραφυάδες και με μοσχεύματα. Φυτεύουμε τον σπόρο κατά τις αρχές του Αυγούστου και πρέπει να σκεπαστεί με ξερά χόρτα και να ποτίζεται συχνά για να αποφευχθεί η υψηλή θερμοκρασία. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε σπόρους τον Μάρτιο ή τον Οκτώβριο.

Στην περίπτωση των παραφυάδων, χρειάζεται να βάλουμε βλαστούς με ρίζες από ηλικιωμένα φυτά.

Τα μοσχεύματα παίρνονται συνήθως από βλαστούς που έχουν κλείσει έναν χρόνο. Κόβουμε ένα κομμάτι γύρω στα 10-12 εκατοστά και το βάζουμε να ριζοβολήσει σε μείγμα χώματος και άμμου ή κοπριάς. Θα χρειαστούν ως και 75 ημέρες για τη ριζοβόληση και μετά θα πρέπει να γίνει μεταφύτευση.

Μύθος & Ιστορία

Το φασκόμηλο, στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως τονωτικό αλλά και ως παυσίπονο ενάντια στα δαγκώματα φιδιών.

Στη Ρώμη, το φασκόμηλο θεωρούνταν σωτήριο και ευεργετικό. Από εκεί προέκυψε και το λατινικό όνομα Salvia triloba για το φασκόμηλο, καθώς το ρήμα salvare με το οποίο συγγενεύει, σημαίνει σώζω.

Στα χρόνια του Μεσαίωνα οι άνθρωποι αλείφονταν με αφέψημα φασκόμηλου για να προστατευθούν από την πανούκλα και τη χολέρα, ενώ πίστευαν ότι η σκόνη του ήταν το καλύτερο αντίδοτο για το δάγκωμα των φιδιών.

Χρήσεις & Ιδιότητες

Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται κυρίως στη μαγειρική και τη βιομηχανία καλλυντικών, ενώ ορισμένα συγκαταλέγονται και στα λεγόμενα φαρμακευτικά φυτά.

Η ποικιλία φασκόμηλου salvia officinalis έχει από το 2016 ενσωματωθεί στη λίστα με τα παραδοσιακά φάρμακα φυτικής προέλευσης του Ευρωπαίκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) με πιθανότερες ενδείξεις την ανακούφιση της δυσπεψίας, την καταπολέμηση των φλεγμονών του στόματος και την αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας.

Γνωρίσματα

Το φασκόμηλο ανήκει στους θάμνους και έχει κορμό ημιξυλώδη στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα φύλλα του ελληνικού φασκόμηλου είναι ωοειδή έως επιμήκη και έχουν συνήθως λευκοπράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα και τα άνθη του ανοιχτορόδινα, ανθίζουν από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο ανάλογα με το υψόμετρο. Τα είδη του φασκόμηλου ξεχωρίζουν από τα διαφορετικά χρώματα των ανθών τους. Για παράδειγμα η Salvia triloba που είναι πιο συχνή στην Κρήτη, έχει ιώδη άνθη.

Βιότοπος

Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία ενδημικά είδη και πάνω από 20 αυτοφυή είδη φασκόμηλου. Τα συναντάμε συνήθως να φυτρώνουν μόνα τους σε βραχώδεις πλαγιές, σε ξηρούς βοσκότοπους  και σε καλλιεργημένες περιοχές. Στις πόλεις βρίσκουμε ορισμένες ποικιλίες του φυτού ως καλλωπιστικό σε πάρκα ή πλατείες.